Pápež na silvestrovskej liturgii pripomenul, že dobro prevažuje

01.01.2013 Celý región

Vatikán 31. decembra (TASR) - Pápež Benedikt XVI. dnes na tradičnej koncoročnej liturgii v Bazilike sv. Petra vo Vatikáne privítal koniec ťažkého roku 2012 a zdôraznil, že napriek všetkému vo svete prevažuje dobro.

Podľa agentúry Associated Press vo svojej kázni pripomenul, že dobro prevažuje, hoci zlé správy - úmrtia, násilnosti a nespravodlivosti "sú hlučnejšie ako dobro". "Naopak činy lásky a služby, každodenné práce vykonávané s vierou a trpezlivosťou často zostávajú v tieni a nevyjdú najavo."

Množstvo zla vo svete spôsobujú ľudia, ktorí prijímajú zlé rozhodnutia, pokračoval pápež. Dlhšia meditácia a modlitba však môžu ľuďom pomôcť "k zahojeniu nevyhnutných zranení z každodenného života".

Končiaci sa rok bol pre pápeža plný kladov aj záporov, od úspešnej návštevy Mexika a Kuby až po zradu jeho komorníka, odsúdeného za krádež pápežových osobných dokumentov, ktorých obsah sa dostal do médií.

V roku 2013 čaká 85-ročného pápeža bohatý program. V prvej polovici roka vydá svoju štvrtú encykliku, pravdepodobne na tému viery. V júli na zúčastní na oslavách Svetového dňa mládeže v Brazílii, ktorú navštívi už po druhý raz. Podľa agentúry DPA by mal v októbri vyhlásiť v jediný deň rekordný počet svätých.

Na Nový rok (1. januára 2013) bude duchovný vodca 1,2 miliardy katolíkov vo svete celebrovať omšu pri príležitosti 46. Svetového dňa mieru. Očakáva sa, že sa v nej vysloví proti "fundamentalizmu a fanatizmu" a upozorní, že "narastajúca nerovnosť medzi bohatými a chudobnými vytvárajú ohniská napätia a konfliktu", dodala DPA.
 

Vyberte región